maandag 25 juni 2012

Gewestelijk geld voor nieuw fietspad langs spoorlijn ligt klaar en kost onze gemeente niets. Temse: vraag het aan!


Op 2 juni voerde de Fietsersbond voor het vierde jaar op rij actie voor een nieuw langeafstandsfietspad langs spoorlijn 54 omdat de fietspaden langs de N16 gedeeltelijk afgeschaft zijn.

Eindelijk is het begin van de realisatie in zicht. Module 12, de wet die bepaalt dat het Vlaams Gewest in dit geval alle kosten voor een nieuw fietspad op zich neemt, wordt op 1 januari 2013 van kracht. Deze wetswijziging is tot stand gekomen na vele acties en overleg van de Fietsersbond van Temse met Patrick Dhaese, huidig kabinetsmedewerker van minister Crevits en voormalig voorzitter van de Fietsersbond nationaal, en de gemeente.

Tijdens het laatste overleg van de Fietsersbond met de gemeente en Dhaese adviseerde hij Temse om nu al alle onteigenings- en aanlegplannen door de provincie te laten uitvoeren zodat dit dossier tegen 1.1.2013 in Brussel ligt. Dhaese maakt zich sterk dat het  fietspad er dan 2 jaar later zou kunnen liggen.
Deze aanvraag zou nog niet gaan over het volledige traject Temse-Sint-Niklaas, maar over het eerste stuk vanaf de fietsenstalling van het station van Temse tot de Beekstraat. Bij de laatste actie van de Fietserbond werd aan de deelnemers getoond waar dat nieuwe fietspad het beste loopt, namelijk langs de rechterkant van de nieuwe parking van de nmbs, verder langs de linkerkant van de Spoorweglaan, tot aan de bocht waar men opnieuw een traject langs de spoorweg kan realiseren tot aan de Beekstraat.’
Gaat Temse in op het advies van Patrick Dhaese en dient zij dus nu officieel een aanvraagdossier in bij de provincie voor dit stuk fietspad?
Een bijkomende aanbeveling: bij de definitieve aanleg van de parking aan het station, door de nmbs, moet dit  stuk fietspad inbegrepen zijn, op de juiste plaats, zodat we achteraf weer niet over een gemiste kans moeten spreken.
Antwoord:
Schepen Vermeiren zal dit voorleggen aan het schepencollege.
De burgemeester vraagt zich af of het stuk fietspad langs de parking beter is dan het fietspad op de Parklaan. 
Hij vindt dat het college het niet zo gemakkelijk heeft als de oppositie.
Daarop antwoord ik dat het het college gemakkelijk gemaakt wordt want dat zij zich kunnen laten bijstaan en adviseren door deskundigen zoals mensen van de fietsersbond en kabinetsmedewerker Dhaese. Die weet perfect hoe Temse het dossier het best aanvraagt. Ik betreur het dan ook dat de burgemeester niet op dat overleg aanwezig was. Hij verontschuldigde zich om medische redenen, antwoordt hij.




Geen opmerkingen: